30-31 mei 2015 • ASSEN

Wedstrijd Assen KTM RC390

De derde wedstrijd van de KTM RC390 cup werd georganiseerd op het legendarische Circuit van Drenthe beter bekent onder de naam TT Assen. Het parcours van de TT Assen bevat scherpe bochten naar rechts en links, sommige bijna 180 graden en dat in een parcours van 4,5 kilometer. De lengte van het huidige Grand Prix circuit is 4.542 meter om precies te zijn. De eerste TT werd er georganiseerd op 11 juli 1925 op een 28,4 km lang circuit, gevormd door de wegendriehoek tussen Rolde (start/finish), Borger en Schoonloo. En juist op dit circuit waar jaarlijks de Moto GP wordt georganiseerd gingen de rijders van de KTM RC 390 Cup hun derde confrontatie van het seizoen aan.

Dag 1 – Vrije training.

De eerste rondjes tijdens de vrije trainingen werden gebruikt voor een hernieuwde kennismaking met het circuit maar natuurlijk ook om de set up van de machines aan te passen aan dit snelle circuit. Na tal van aanpassingen en uitproberen waren de twee rijders eindelijk tevreden over de afstelling. Min puntje was dat door een minder goede organisatie slechts enkele oefensessies werden gereden. Op de koop toe begon het dan nog licht te regen. De omloop van Drenthe is bij regenweer extra glad. En dat weten Bram en Arne nu ook. De twee rijders maakten een lichte schuiver. Gelukkig zonder veel erg.

Qualifying 1: Regen!

De omloop lag er nat bij. Al het afstelwerk tijdens de vrije trainingen was voor niets geweest. Van nul moest de setup terug opgebouwd worden. Het was ook duidelijk te zien aan de ronde tijden van beide rijders dat het vertrouwen in de machines volledig zoek was. De beste ronde tijd van Bram was 2.38.985, die van Arne 2.44.078. Beiden waren ontgoocheld.

Qualifing 2

Met een totaal andere afstelling werd er begonnen aan de tweede gechronometreerde oefensessie. Het was meteen aan de ronde tijden te zien dat het vele werk van de mecano’s toch voor enige verbetering zorgde. Bram verbeterde zijn tijd met twee seconden, Arne deed er vier seconden van af. Na het einde van de sessie waren de twee toch niet voor honderd procent tevreden. De afstelling van de vering vonden ze te slap maar de motor voelde een stuk beter aan.

Race: Leerrijke duels!

Voor het eerst dit weekend kon op een droge omloop gestart worden. De afstelling van de machine was niet veranderd. Ook het vertrouwen van de twee teamgenoten was er nog niet voor de volle honderd procent terug. Toch leek het beter te gaan. Maar laten wij de rijders zelf aan het woord.

Bram

” Ik had een fantastische start. De machine voelde goed aan en ik kon de snelste rijders volgen en zelfs een kleine voorsprong nemen. Toen begon het opnieuw te regenen en met de crask van de vrijdag nog in mijn achterhoofd ging ik defensiever racen. Dat koste me mijn voorsprong en ik moest vrede nemen met de derde plaats. Het resultaat was niet slecht maar er had meer in gezeten. Volgende keer moet het zeker beter.”

Arne

“Ik was heel zenuwachtig voor de start. De start zelf was goed. Ik zat langs de buiten werd door een aantal concurrenten voorbij gestoken. Ze trokken een gat van misschien wel 300 meter. In de duels tegen Luca Finkl en Bibi Damen kon ik me goed verdedigen. Bibi Damen kon ik achter mij houden en ik kwam maat enkele centimeters te kort om Finkl te kloppen. ik ben best tevreden met mijn 15 plaats algemeen en 10 de in mijn reeks. Ik heb vooral veel opgestoken van de duels. Dat was zeer leerrijk.”

Foto’s binnenkort online.